Anknytningsteorin är som ett par bra glasögon, med hjälp av dem får vi syn på saker vi inte sett annars. Ibland får de sitta på länge, ibland får vi byta till ett annat par.
Att veta något om anknytning hjälper oss att förstå både normal utveckling och den som har kommit på avvägar. Som yrkesverksam hjälper teorin oss i mötet med andra, både som till exempel utredare eller behandlare inom socialtjänst eller som pedagog. Vi kan också lära oss något om oss själva.
Vi knyter an för att överleva. Anknytning definieras som ett känslomässigt band till en specifik person (eller 1-5 personer i en hierarki) som man söker närhet och skydd hos.
Modellen visar två grundläggande anknytningsbehov för en människa; att få möjlighet att utveckla sin självständighet, utforska och utvecklas samt ha tillgång till samhörighet och närhet där känslor möts och regleras. När barnet har en trygg bas att utgå från och en säker hamn att landa i finns det goda förutsättningar att en trygg anknytning utvecklas.
En mängd erfarenheter av bemötande från omsorgsgivare leder så småningom till att barnet formar strategier för hur det bäst gör att få skydd och närhet hos omsorgsgivare.
Ett barn som utvecklar ett tryggt anknytningsmönster har blivit mött av en lyhörd och förutsägbar omvårdnad. Barnet räknar med stöd när det behöver det.
Ett barn som utvecklar ett otryggt anknytningsmönster är osäker och bekymrad över om man har tillgång till sin anknytningsperson. Ett oftare aktiverat anknytningssystem slår ut andra beteendesystem som till exempel utforskandesystemet. Strategierna för att få skydd och närhet hos omsorgsgivare kan vara minimerande eller maximerande.
Bowlby, J. (2009). En trygg bas-kliniska tillämpningar av anknytningsteorin. Stockholm: Natur & Kultur.
Howe, D. (2011). Attachment across the lifecourse. New York: Palgrave Macmillan.
Wallroth, P. (2011).Mentaliseringsboken. Stockholm: Karneval.
Film om Circle of Security. LÄNK TILL FILMEN
Att ha en undvikande anknytning innebär att man använder minimerande strategier för att uppfylla sina anknytningsbehov.